| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider

História

História Vína Segú sa začala v roku 1924, keď bratia Jaime a Antonio Segu Monso, španielski prisťahovalci z Leridy z provincie Catalonia, založili spoločnosť Sociedad Segu Hermanos pre predaj a distribúciu chilských vín.

O pár rokov neskôr, v 1936, spoločnosť kúpila hospodárstvo známe ako Mirador, vrátane viníc a vínnej pivnice, situované v oblasti Melozal, konkrétne v údolí Maule a takto začali svoju vlastnú výrobu hrozna a vína. V tom istom roku sa José Olle Segu, synovec zakladateľov, pripojil k spoločnosti. V roku 1949, táto nová spoločnosť kúpila hospodárstvo známe ako San José de Caliboro, taktiež situované v oblasti Melozal.

Nasledujúci rok, spokojní s kvalitou vypracovaného vína a produktivitou kúska zeme, ktorú objavili, sa spoločnosť Segú zamerala na expanziu v ich výrobni vína, vybavili ju novými lismi na hrozno a sudmi na skladovanie vína. Nasledujúce roky rodina Segú zostala verná úsiliu modernizovať výrobnú techniku a inovovať technológiu potrebnú do budúcnosti, s cieľom produkovať vynikajúce kvalitné víno pre medzinárodný trh. Dnes sa vína Segú úspešne exportujú do zahraničných obchodov v Amerike, Európe a Ázii.

Vinice Segú sú situované v oblasti Melozal, v údolí Maule, 300 kilometrov južne od Santiaga. Segú má 190 hektárov viniča, na 75 % pestujú červené hrozno, zatiaľ čo zvyšných 25 % je venovaných bielym odrodám. Prevládajúca červená odroda je Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere, zatiaľ čo z bielych odrôd sú to hlavne Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling a Gevurztraminer.

Stredozemný typ klímy, zhodujúci sa s 2,5% svetovým povrchom, je charakteristický daždivým obdobím medzi aprílom a októbrom (ročný priemer zrážok 700 mm), a suchým obdobím medzi novembrom a marcom. Ročný priemer teploty je 14,9 °C so žiadnymi jarnými mrazmi, cez letné mesiace je kmitavá teplota od 20 °C. Minimálne teploty sú od 12 °C po maximum 32 °C. Tieto klimatické podmienky umožňujú excelentné založenie vinohradov a maximálny výraz ich potenciálu. Charakteristiky ako ovocný, rozmanitý charakter, rovnováha, sú bežné pre ich vína.

Červené vína prejavujú intenzívnu farbu a vysoký polyphenolový a anthocyaninový obsah. Tieto všetky aspekty určuje mikroklíma v Melozal. Viničná pôda patrí k radovej oblasti Caliboro, na vyvýšených terasách vznikla zo žulových usadenín, k čomu prispievajú okolité kopce nad údolím. Jej štruktúra je bezkamenistá, je z jemnej hliny a nie je veľmi hlboká (50cm), s pomalou priepustnosťou, čo umožňuje vyvážený vegetatívny vývoj vína. Všetky veľmi dôležité aspekty v kvalite tohto ovocia a konečné výsledky sa získavajú do vín Segú.

Najstaršia výrobná pivnica Viňa Segú umiestnená v Melozal, v údolí Maule, bola postavená v roku 1936. V tom čase tradičná pivnica mala 20 sudov, s priemernou kapacitou 35 000 litrov. Dnes, o 65 rokov neskôr, tie sudy stále existujú. Rodina Segú ich uchováva ako kultúrne a historické dedičstvo a ako verného svedka tých čias. Nové možnosti ponúkli nehrdzavejúce oceľové sudy, cementové nádrže s epoxidovým obložením a francúzske a americké dubové sudy.

Technológia používaná v modernom procese zahŕňa: mlynkoodstopkovač, dopravný pás, priemyselné chladiarenské vybavenie, pneumatický lis, chladiaci výmenník, filtre a moderné pumpy. Majú vysoko špecializované vybavenie na výrobu vynikajúceho kvalitného vína.

Joven – mladé vína určené k okamžitej spotrebe. Na trh sa uvádzajú v prvom alebo druhom roku po zbere.

Sin Crianza – ide o podobnú kategóriu ako Joven, ale víno sa nemusí spotrebovať v priebehu jedného roku a svojím spôsobom dozrieva vo fľaši.

Cosecha – Varietal – vyššia kategória zrenia, víno môže zrieť aj niekoľko mesiacov v barikovom sude a následne vo fľaši. Je to to isté ako Semi Crianza, označenie pre tzv. čiastočné zrenie v malom barikovom sude.

Crianza-Reserva – znamená zrenie v sude. Toto označenie sa týka červených vín z vybraného hrozna, ktoré zreje minimálne 6 mesiacov v malom dubovom, tzv. barikovom sude.

Reserva – označenie pre vybrané červené vína z najlepších ročníkov, ktoré zrejú 12 mesiacov v nových barikových sudoch z amerických alebo francúzskych dubov.

Gran Reserva – označenie pre vybrané červené vína z výnimočných ročníkov, ktoré zrejú minimálne 24 mesiacov v novom dubovom sude a niekoľko rokov vo fľaši. Existujú aj Gran Reservi zrejúce 48 mesiacov v sude a následne vo fľaši.

Fermentado en barrica – označenie pre zrenie bielych vín v barikovom sude.

©2005 Isotoxin Industries