| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider

 Vinohradníctvo a vinárstvo v JAR
 

 História vinohradníctva sa začala v roku 1652, keď Holanďan Jan van Riebeeck založil Kapské mesto a vysadil prvý vinič. Do polovice minulého storočia sa juhoafrické víno pokladalo za menej hodnotné, až prínos nových technológii a investícii zabezpečil vysokú kvalitu vyrábaných vín, ktoré sa dnes radia medzi najlepšie vína z Nového sveta.
Stellenbosch je najznámejšou, najkrajšou vinohradníckou oblasťou s najväčšou hustotou špičkových vinohradníckych a vinárskych podnikov. Z jednej strany sa nachádza oblasť Helderberg a z druhej Simonsberg. Strediskom je univerzitné mesto Stellenbosch, kde sídli Juhoafrický kontrolný úrad pre víno, najdôležitejší výskumný ústav v krajine, Štátny skúšobný vinohradnícko-vinársky majetok. Charakteristické odrody pre túto oblasť sú: Cabernet Sauvignon, Pinotage a Sauvignon Blanc, Chardonnay, ktoré sa pestujú vo vyšších polohách.
Najdôležitejšie odrody pestované v Juhoafrickej republike, tzv. veľká šestka: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Pinotage.

 


 Podnebie je vhodné najmä pre červené hrozno, suché a horúce, v noci sa takmer neochladzuje. Ročné zrážky najmä v zime: 250mm. Veľkou výhodou je blízkosť Atlantického a Indického oceánu. Oblasť Stellenbosch je o niečo chladnejšia, kde prímorské podnebie zabezpečuje ročné zrážky 450-800mm. Napriek tomu sú nevyhnutné závlahové systémy. Pôda je bridlicovitá a ílovitá.

Plocha viníc muštového hrozna je 96 000 ha.
Plocha viníc stolového hrozna je 9 200 ha.
Ročná výroba je 9 miliónov hl.
Export je 13%, stúpajúca tendencia.
Vlastná spotreba je 9L na osobu na rok.

 
 
Vinohradnícky a vinársky zákon bol uzákonený na začiatku 70. rokov. Upravuje najmä označovanie na etikete. Víno musí obsahovať najmenej 75% odrody a ročníka, aby ich bolo možné uviesť na etikete. Zlepšovanie muštov cukrom na zvýšenie obsahu alkoholu je zakázané. Naproti tomu je neobmedzene dovolené pridávať kyseliny. Od roku 1973 bolo tiež upravené označovanie pôvodu a Juhoafrická republika bola rozdelená na 50 rôznych okresov a obcí.

Produkcia vín: červené 18%, biele 82%

Zmeny v enológii, ktoré juhoafrické vinárstvo urobilo od začiatku 90. rokov 20.storočia viedli predovšetkým k ovocnejším a aromatickejším vínam. Spôsobilo to najmä používanie nádob z nehrdzavejúcej ocele a regulácia teplôt pri kvasení. Vína Južnej Afriky sú nádherne šťavnaté a príjemne ovocné.

 
 

©2005 Isotoxin Industries