| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider
BODEGAS ETCHART
 

Minulosť

Prvé viniče Torrontes boli vysadené vo vinohradoch La Florida v Cafayate, v argentínskej provincii Salta.  Tieto vinohrady na úpätí Ánd umožnili zrod jedného z najväčších vinohradnictiev na svete.
Keď v roku 1983 Arnaldo B. Etchart kúpil tieto vinohrady, svojou usilovnosťou a snahou dosiahol skutočný rozvoj vinohradníctva celého regiónu. V krátkom čase pridal niektoré ďalšie francúzske odrody – Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Malbec, Merlot – a vinohrady rozšíril zo 65 na dnešných 300 hektárov.

 

V roku 1975 sa jeho vinársky podnik usídlil v hlavnom vinohradníckom regióne krajiny: v Mendoze.
Po piatich rokoch spolupráce, poskytla v roku 1996 vinárskemu podniku svoj veľký odkaz francúzska skupina Pernod Ricard.  Kombinácia technológie a tradície umožnila zrodenie inovatívnej spoločnosti, ktorá výrazne investuje do zlepšenia vinohradov, školenia technického personálu, poradenstva svetoznámych expertov, a v snahe preniknúť na nové trhy sa usiluje o dosiahnutie dokonalosti svojich vín.

Súčasnosť

Na úpätí Ánd, 1100 metrov na hladinou mora v Lujan de Cuvo a 1750 metrov nad hladinou mora v Cafayate, sú vinohrady vinárskeho podniku  zaliate slnkom po celých 365 dní roka. Táto mikroklíma s veľkými tepelnými amplitúdami a priemernou ročnou teplotou 14°C, resp. 18°C, v kombinácii s hlbokou piesčitou pôdou zabezpečujúcou dobrú drenáž, vytvárajú perfektné podmienky pre výrobu vysokokvalitných jemných vín, s odrodami vykazujúcimi intenzívne farby  a vysokú koncentráciu vôní.  
Dnes tieto vinohrady zaberajú plochu 450 ha. Polovica tejto plochy je venovaná pestovaniu bielych odrôd, akými sú Torrontés a Chardonnay a zvyšok červeným odrodám typu Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tannat, Cabernet Franc a Pinot Noir.
Tieto a iné druhy hrozna s výraznými odrodovými vlastnosťami umožnili zrod jednej z našich najslávnejších značkových vín – Etchart Privado.

 

 

Podnebie: teplé, suché

Medóza leží v oblasti vplyvu teplého stepného podnebia. Slnko tu svieti 320 dní v roku. Letné teploty sa vyšplhajú až na 42 °C. Teploty v noci klesajú o 15 °C. Vysoké teplotné rozdiely zamedzujú, aby sa víno stalo ťažkopádnym, udržujú v hrozne kyseliny a v červených vínach podporujú tvorbu trieslovín. Jediným poveternostným rizikom je ľadovec v horúcich letných mesiacoch. Zimy sú mierne.

Pôda: piesčitá

Klasickým tipom vedenia viniča je „ Parral “ 2 m vysoká pergola pri ktorej sa vedú ramená na štyri strany. Moderné vedenie je  na drôtenke tipu dvojitý kordón a lýra.
V Argentíne ja väčšina viniča neštepená. Rastie na starých európskych podpníkoch a nie je chránená proti filoxére. Pravá múčnatka – Oidium ja neznáma a perenospóra sa vyskytuje len zriedkavo.

Pohorie: Andy, Kordillery

Odrody: najčastejšie pestovanou odrodou v oblasti Mendóza je Alexandrijský muškát.
Torrontés  patrí medzi najznámejšie pestované biele odrody, ktoré sa pestujú vo vysoko položených údoliach Ánd na severe. Je to korenisté víno ako Muskateller a nestráca rýchlo kyseliny. Argentínčania ho nazývali  „Crazy White“ ( bláznivé biele ). Veľmi dôležitou odrodou je Pedro Ximénes, ktoré je základom pre výrobu sladkého cherry.
Provincia Mendoza je mierne teplým podnebím predurčená na výrobu červených vín, predovšetkým Cabernetu Sauvignonu a Malbecu. Z bielych odrôd sú to najmä Chardonnay a Rizling rýnsky.
Odroda Malbec dáva v Argentíne tmavo sfarbené, bohaté, koncentrované víno s vlastnou osobitosťou. Táto odroda prišla do Argentíny už na začiatku 20. storočia. V 60. rokoch sa vysadilo vyše 20 000 ha.
Zavlažovanie: Vinice v nadmorskej výške od 600 – 1200 m. n. m, s piesčitou pôdou z množstvom minerálov, je nutné počas leta zavlažovať pretože 4 mesiace je úplné sucho a priemerné vodné zrážky za rok sú 180 mm. Závlahy sú dva druhy: podmokom – vodou privedenou z Ánd z topiacich sa ľadovcov. kvapkovým zavlažovaním – moderný spôsob privádzania vody cez perforované hadice priamo ku koreňom viniča.

 
  Vinohradníctvo:

Celková plocha vinohradov: 204 000 ha
Z toho svetlo červené: 99 036 ha
Stolové hrozno a hrozienka: 10 750 ha
Ročná výroba vína: 13 – 16 miliónov hl
Podiel exportu: 3 %
Domáca spotreba: 41l na osobu za rok

Argentínske vinárske zákony

Za stolové vína sa považujú všetky vína vyrobené zo svetlo červených odrôd ako Criolla a Ceresa.
Akostné vína sú vo všeobecnosti vína z ušľachtilých odrôd Cabernet Sauvignon, Chardonnay atď. Musia obsahovať najmenej 75% uvádzanej odrody a ročníka. Do roku 1998 neplatilo nariadenie o určení pôvodu vína. Pristúpenie do DO je však dobrovoľné, štátna kontrola zatiaľ neexistuje.

Export : USA 21%
             Veľká Británia 21%
             Japonsko 7,5 %
             ostatné pod 7 %

Vinohradnícke oblasti: Salta, Jujuy, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendóza, Rio Negro, Chubut. 

©2005 Isotoxin Industries