| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider
URUGUAY - PISANO
 

 VÍNA OBLASTÍ OKOLO ATLANTICKÉHO OCEÁNU
Uruguaj je krajina strednej veľkosti umiestnená medzi dvomi krajinami, ktoré majú oveľa väčšiu rozlohu – Argentínou a Brazíliou. Výnimočné geografické pomery na rieke Río de la Plata, ktorá ústi do Atlantického Oceánu, je evidentne strategickou hodnotou, z ktorej má naša krajina prospech.

 
Pohorie Andy je charakteristické svojimi ohromnými rozmermi. Rieka Río de la Plata a pestovanie hrozna okolo nej však je vynikajúca na pestovanie hrozna vďaka svojej pôde, jej zloženiu a charakteristike, mikrokríme, vápenatým pôdam. Okrem toho ju ovplyvňuje rozdielne zmýšľanie a ručná práca každého pestovateľa hrozna a majiteľa vinohradu.
S rozlohou 176 215  km2  sa Uruguaj rozkladá  na 5 stupňoch od severu na juh (30º až 35ºjužnej zemepisnej šírky) a 5 stupňoch od východu na západ (53º až 58º západnej zemepisnej dĺžky). Ide o približne 500 km vzdialenosť v oboch smeroch, čo znamená v rámci všetkých svetových krajín. oblasť strednej veľkosti. V severnej časti dosahuje priemerná ročná teplota hodnotu 19,5º C a priemerný ročný úhrn zrážok hodnotu 1500 mm, zatiaľ čo v južnej časti dosahuje priemerná ročná teplota hodnotu 16,5º a priemerný ročný úhrn zrážok hodnotu 900 mm.

Dostatočne nízke nočné teploty v južnej časti sú dôsledkom bezprostrednej blízkosti oceánu a umožňujú získať aromatickejšie hrozno. Pre uruguajské  pestovanie hrozna boli charakteristickí malí výrobcovia vytvárajúci vlastný kapitál a ručné spracovanie v rámci rodín. Dávali nášmu vinárstvu skoro európsky charakter, s malými parcelami, zvyčajne nie väčšími než 10 ha a vínami s veľkou originalitou a osobnosťou. Sú to malé skvosty, ktoré tu a tam zažiaria svojím osobitným štýlom, ktorý je dôsledkom klimatických podmienok, pôdy a rodinnej tradície.
Čerstvý nočný vietor vanúci od mora prináša so sebou dôležité výkyvy dennej a nočnej teploty, čo zásadne ovplyvňuje celkovú arómu hrozna, ktoré potom dáva vína s ovocnou chuťou, ktorá je však súčasne dobre štruktúrovaná a dlho vydrží v ústach.  Studený prúd Malvín, ktorý prúdi okolo nášho brehu a osviežuje ho, má antarktický pôvod a nesie aj polárne vzdušné masy, ktoré vznikli v Tichom oceáne na juhovýchod od južnej Ameriky a v južnom Atlantiku. Tieto vetry pravidelne ovievajú južnú časť nášho územia a prinášajú nízku teplotu a nízku vlhkosť vzduchu. 

 

 OD KOLONIÁLNYCH ČIAS PO SÚČASNOSŤ
História uruguajského hrozna a vín je stará ako sama krajina. Príchod prvých vinohradníkov do juhozápadnej časti Uruguaja priamo zo Španielska sa dá datovať už do prvej polovice 17. storočia. Pérez Castellanos sa domnieva, že na začiatku sa pestovalo iba málo odrôd hrozna. Tieto prvé porasty hrozna, pravdepodobne muškátové hrozno, sa pestovali výlučne pre spotrebu v rodinách. Po tejto nepriemyselnej fáze prišlo prechodné obdobie, v ktorom sa zvyšovalo množstvo vínnej révy, ale nie obchodná hodnota.
V roku 1870 Pascual Harriague obnovil pestovanie vínnej révy s nesporným zámerom začať s originálnou vínnou révou z Francúzska Tannat. Považuje sa za skutočného zakladateľa uruguajského vinárstva. Počas týchto rokov Francisco Vidiella začal pestovať niektoré odrody, ktoré prišli z Európy na juh.  Francúzska odroda Folle Noire, neskôr známa ako Vidiella, priniesla prvú úrodu v roku 1883. Okolo roku 1880 pribudla tretia odroda, Gamay Noir, francúzska odroda nazývaná Borgoña. Začala sa rozvíjať aj kultivácia  Cabernet a ďalších odrôd ako napríklad Bobal, Garnacha, Monastrel, Barbera, Nebbiolo, atď.

Koncom 19. storočia bol vyhlásený prvý zákon o vine a vinárstvo začalo obdobie, v ktorom jeho význam vzrastal.  Od tejto chvále štát Uruguaj rozhodol o udelení cien najväčšiemu množstvu vyrobeného vína.   V roku 1884 dostali toto vyznamenanie ako prvé Vidiella a Harriague.
Počas prvej polovice 20. storočia mali kontrola kvality, vyučovanie vinárstva v Škole agronómie a vo Vinárskej škole a rast národných podnikov za následok historické maximum – 19 000 hektárov (47 000 akrov) vinohradov v päťdesiatych rokoch. Dnes sa vinič pestuje na ploche 9 000 hektárov (22 250 akrov), čo predstavuje menšiu ale vylepšenú plochu.

 Pestovatelia vyberajú odrody hrozna a technológie, ktoré lepšie zodpovedajú špecifickým požiadavkám rôznych vinohradníckych oblastí.  Počet registrovaných vinohradov prekročil 3 500, z čoho 88 percent tvoria vinohrady menšie než 5 hektárov (12,5 akrov). V Uruguaji ne viac než 300 vinárskych závodov, ktoré produkujú priemerne  95 miliónov litrov (25 miliónov galónov) ročne.

 Od koloniálnych čias po súčasnosť uruguajský vinársky priemysel dosiahol dnešný vynikajúci stav. Dnes náš vinársky priemysel vyváža víno do mnohých krajín a jeho kvalita sa stále zlepšuje.  

 URUGUAJSKÉ VÍNA V SÚČASNOSTI
Uruguajské hrozno a vína dosiahli mimoriadnu zrelosť. Konštatovali to uruguajskí aj zahraniční odborníci a dosvedčili to aj medzinárodné vyznamenania, ktoré uruguajské vína dosiahli v posledných rokoch. 75. svetové stretnutie vinohradníkov a medzinárodnej organizácie vinárov, ktoré sa konalo v roku 1995 v Punta del Este ohodnotilo uvedomelú prácu, ktorá doviedla toto odvetvie na vynikajúcu úroveň a zlepšila jeho efektívnosť.
Uruguajské vína majú dlhú tradíciu. Sú uznávané síce krátko, ale ich kredit stále rastie. V sedemdesiatych rokoch uruguajský vinársky priemysel začal novú etapu smerom k výbornej úrovni, obmieňaniu odrôd vína a zlepšovaniu postupov spracovania hrozna a výroby vína.
 
  RODINA PISANO
Namiesto množstva kilogramov na hektár uvažujeme skôr o množstve strapcov hrozna na rastlinu. Každá rastlina je samostatný jedinec a musí sa s ňou zaobchádzať tak, aby produkovala také vysokokvalitné hrozno, aké vyžadujeme.
Náš systém výsadby je tradičný špalier s hustotou od  4000 do 5000 rastlín na hektár (vzdialenosť 1 meter medzi rastlinami v jednom rade a 2 až 2,5 metra medzi radmi) v závislosti od typu pôdy a odrody hrozna, klonu a mohutnosti odnoží. Hľadáme vyvážené odrody vínnej révy, ktoré produkujú 2 alebo 3 kilogramy z jednej rastliny podľa vlastností odrody. 
   Nikdy nerobíme ústupky týkajúce sa kvality a keď sa mnohé vinárske závody rozširovali a kupovali veľké cisterny a kade, ktoré sa mali naplniť hroznom slabej kvality, aby boli konkurencieschopné na trhu lacných vín, môj otec César sa úporne držal pestovania odrody Tannat s malými výnosmi, ktorá dáva silné vína, ale za menej peňazí. Každý o ňom hovoril, že je blázon, lebo nepestuje odrody s veľkým výnosom, ale on sám vedel, že jeho najlepšou investíciou bolo to, že naučil svoje deti byť hrdé na vína, ktoré vyrábal.
 Zdá sa mi, že keď som mal 5 alebo 6 rokov, brával ma so sebou predávať vína a ľudia hovorili, že má najlepšie vína v Uruguaji. Ale poznalo ich iba málo ľudí a odvtedy som sa cítil povinný presláviť naše vína a stále zlepšovať ich kvalitu. Mám pocit, že v Uruguaji sme uspeli a chceme mať úspech aj v iných krajinách.
Každý z nás - traja bratia a otec – majú vlastný dom a žijú vo vinohradoch. Sme veľká – šestnásťčlenná  rodina. Naše deti vyrastajú a hrajú sa medzi radmi viniča. Už päťročné poznajú názvy a rozoznávajú rôzne odrody.  Myslíme, že máme šťastie, že môžeme pracovať spolu ako jedna rodina a uprostred toho čo milujeme.  
   
   

          Daniel Pisano
          Manager pre export

©2005 Isotoxin Industries