| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider

 Dél Afrika bortermelésének története
 

 Dél Afrika bortermelése 1652-ben kezdődött, amikor a holland Jan van Riebeeck megalapította Capetownt és elültette az első szőlőtöveket. A dél afrikai borokat alacsony minőség jellemezte egészen a múlt század közepéig, mikor is új technológiák és magas befektetések változtattak a helyzeten. Manapság a dél afrikai borok az Újvilág legjobb borai közé tartoznak.
Stellenbosch vidék az egyik legismertebb és legjobb minőségű borokat termelő terület Dél Afrikában. Helderberg és Simonsberg vidékekkel szomszédos. A dél afrikai bor ellenőrzési intézetnek Stellenbosch városában van a székhelye, itt folynak az ország bortermelésének legfontosabb kutatásai és kísérletei. A Cabernet Sauvignon, Pinotage, Sauvignon Blanc és Chardonnay a vidék legjellemzőbb és leghíresebb borai. Dél Afrika legfontosabb borai az un. „Hat Nagy”: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah és Pinotage.

 


 Dél Afrika éghajlata megfelel a vörös borok igényeinek, mivel száraz és meleg, valamint nem ingadozik éjszakánként. Az éves csapadék mennyisége körülbelül 250 mm. Az Atlanti és Indiai Óceán közelsége is az ország előnyére válik. Stellenbosch vidék enyhébb éghajlattal rendelkezik a többihez képest. A tengeri klíma itt 450-800 mm csapadékot biztosit évenként, mely megteremti a szükséges öntözési rendszert. A talaj itt agyagos és leveles szerkezetű.

A mustborokat termelő összterület 96 000 ha.
Az asztali borokat termelő összterület 9 200 ha.
Az éves bortermelés 9 millió hl.
Az export 13%, folyamatosan növekszik.
Az éves borfogyasztás 9 liter/fő.

 

 
1970-ben fogadták el a szőlőtermesztést és bortermelést szabályozó törvényt. Ez alapvetően a címkén feltüntetett információt ellenőrzi. Ennek megfelelően a bornak legalább 75 %-ban kell tartalmaznia egy szőlőfajtát, hogy egy bizonyos minőségű nevet kapjon. A borhoz cukrot keverni tilos, miközben savak szabadon adagolhatóak. 1973-tol Dél Afrikát 50 megyére osztották, melyeket a borokon is fel kell tüntetni.  

Termelés: 18% vörös bor (emelkedő tendencia), 82% fehérbor

1990-ben a dél afrikai borászok gyümölcsös és fűszeresen illatos borokat kezdtek alkotni. Ez a rozsdamentes acél tartályok használatának köszönhetően vált lehetővé, valamint a hőmérséklet szabályozása miatt. A dél afrikai borok gazdag aromával, gyümölcsös ízekkel rendelkeznek. 

 
 

©2005 Isotoxin Industries