| |
topMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDividertopMenuDivider
BODEGAS ETCHART
 

Múlt

Az első Torrontes szőlőtőkéket a La Florida dűlőben, Cafayateben ültették ki, az argentin Salta tartományban. Ezek az Andok tövében található ültetvények váltak később a világ egyik legnagyobb szőlészetének alapjává.
Amikor 1983-ban Arnaldo B. Etchart megvette ezeket a szőlőket, szorgalmának és igyekezetének köszönhetően az egész vidék szőlészetének fejlődését előrelendítette. Rövid időn belül további francia szőlőfajtákat telepített – Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Malbec, Merlot – és a szőlészetet kibővítette 65-ről a mai 300 hektárra.

 

1975-ben borgazdaságának székhelyét Mendozába, az ország legjelentősebb borvidékének központjába tette át. Öt év együttműködés után, 1996-ban, a Pernod Ricard csoport segítő kezet nyújtott a borüzemnek. A technológia és a tradíció kombinációjának köszönhetően egy olyan innovatív társaság jött létre, amelyik jelentős összegeket áldoz a szőlőültetvények minőségének javítására, a műszaki alkalmazottak továbbképzésére, világhírű szakemberek tanácsadására, továbbá boraik tökéletesítésére törekszenek, hogy ezáltal új piacokra törjenek be.

Jelen

Az Andok tövében, Lujan de Cuvoban 1100 méteres és Cafayateban 1750 méteres tengerszint feletti a borgazdaság szőlői az év 365 napján fényárban úsznak. Ez a mikroklíma, amelyet nagy hőmérséklet-ingadozások és 14°C, ill. 18°C évi átlaghőmérséklet jellemez, a mély, homokos, jó vízelvezetést biztosító talajjal együtt remek feltételeket teremt a kivételes minőségű borok előállítására intenzív színű és gazdag aromájú szőlőfajtákból.
Napjainkban ezek a szőlőültetvények 450 ha-on terülnek el. A terület egyik felén fehér szőlőfajták, pl. Torrontés és a Chardonnay termesztésével foglalkoznak, míg a másik felén a vörös, pl. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tannat, Cabernet Franc és Pinot Noir találhatóak.
Ezeknek és további, jellegzetes fajjelleggel rendelkező szőlőfajtáknak köszönhetően jött létre egyik legismertebb minőségi borunk az Etchart Privado.

 

 

Éghajlat: meleg, száraz

Medóza meleg sztyeppi éghajlat által befolyásolt területen fekszik. A nap átlagosan évi 320 napot süt. A nyári hőmérséklet 42 °C-ig emelkedhet. Éjszaka a hőmérséklet 15°C-kal csökken. A nagy hőmérsékletkülönbség megakadályozza, hogy a bor nehézkes legyen, a szőlőben tartja a savakat és a vörösborokban elősegíti a tanninképződést. Az egyedüli időjárási kockázatot a meleg nyári napokon előforduló jégeső jelenti. A telek mérsékeltek.

Termőtalaj: homokos

A szőlő támrendszerének klasszikus formája az ún. „Parral”, ami egy 2 m magas lugas, melynek keresztlécei négy irányba vezetnek. A korszerű módszerek közé tartozik a kettős függöny ill. líra típusú huzalos kétsíkú támrendszer.
Argentínában a szőlő túlnyomó többsége nem oltott. Régi európai töveken nő és nem védett a filoxéra ellen. A lisztharmat ismeretlen és a peronoszpóra előfordulása is ritka.  

Hegyvidék: Andok, Kordillerák
Szőlőfajták: Mendóza vidékén a leggyakoribb fajta az Alexandriai Muskotály. A Torrontés a legismertebb fehér fajták közé tartozik, amelyet északon, az Andok magasan fekvő völgyeiben termesztenek. Muskatellerhez hasonló fűszeres bor, amelynek savai sokáig kitartanak.  Az argentinok „Crazy White” (bolond fehér) névvel illették. További fontos szőlőfajta a Pedro Ximénes, amely az édes cherry előállításának alapanyaga.
Mendóza tartomány, mérsékelt meleg éghajlatának köszönhetően különösen alkalmas a vörösborok, elsősorban a Cabarnet Sauvignon és a Malbec előállítására. A fehér fajták közül a Chardonnay és a Rajnai Rizling dominál.
A Malbec fajtából Argentínában egy sötét színű, gazdag, koncentrált, saját személyiséggel rendelkező bor állítható elő. Ez a szőlőfajta a 20. évszázad elején jelent meg Argentínában. A 60. években több mint 20 000 ha-t telepítettek belőle.

Öntözés:
A 600 és 1200 m tengerszint feletti magasság között található, homokos, ásványi anyagokban gazdag termőtalajjal rendelkező szőlőültetvényeket nyáron öntözni kell, mivel 4 hónapon keresztül teljes szárazság van és az átlagos évi csapadékmennyiség is csak 180 mm körül mozog. Kétfajta öntözési módszer létezik: barázdás öntözés - az Andok olvadó jéghegyeiből származó vízzel ill. az ún. csepegtetéses öntözés - korszerű módszer, a vizet perforált csövek segítségével közvetlenül az egyes szőlőtövekhez vezetik

 
  Szőlészet:

A szőlőültetvények teljes területe: 204 000 ha
Ebből világosabb vörös: 99 036 ha
Asztali bor és mazsola: 10 750 ha
Éves bortermelés: 13 – 16 millió hl
Az export részaránya: 3%
Hazai fogyasztás: 41 liter/fő/év
vezetik

Az argentin borászati törvények:

Asztali bornak minősül minden világosabb szőlőfajtából készült bor, mint pl. Criolla és a Ceresa. A minőségi borok általában a nemes szőlőfajtákból, mint pl. a Cabernet Sauvignon, Chardonnay stb. készült borok. Az adott fajtából és évjáratból legalább 75%-t kell tartalmazniuk. 1998-ig nem volt érvényben a bor eredetének feltüntetését előíró rendelet. A DO-ba (mne neznáma skratka – poznámka prekladateža) való belépés azonban önkéntes, állami ellenőrzés még nem létezik.

Export : USA: 21%
               Nagy-Britannia: 21%
               Japán: 7,5 %
               többi: 7 % alatt

Borvidékek: Salta, Jujuy, Catamarca, La Rioja, San Juan, Mendóza, Rio Negro, Chubut.
 

©2005 Isotoxin Industries